• 93 775 01 10
  • DLL - DV 8h-18h
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Sortida 1r BTX Científic al MNACTEC

El passat dimarts 22 de gener els alumnes de 1r de Batxillerat científic van realitzar una sortida al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, per realitzar un taller sobre detecció de partícules subatòmiques.

Primer ens van fer una petita explicació sobre les partícules que formen part de l’àtom, les que coneixem més, protons, neutrons i electrons, i també què són els quarks i els sis tipus que hi ha. Ens van incidir en la importància que té seguir investigant sobre elles per avançar en diferents àmbits, des d’ampliar el coneixement que es té de l’univers a les aplicacions que tenen i poden arribar a tenir en medicina, per posar dos exemples. Ens van explicar què és el CERN i que fan allà, tot visitant el simulador que hi ha a la sala gran del museu. Tot seguit vam anar a l’aula d’experimentació, on apart de complementar-nos les explicació anteriors, ens van ajudar a construir una cambra de boira per poder distingir les traces que en ella deixen partícules presents en l’ambient. Vam aprendre a associar les diferents traces observades al tipus de partícules a les quals corresponen, ja que aspectes com l’amplitud de la traça, la longitud i desviacions en la trajectòria són les determinants per poder saber a quin tipus de partícula correspon cada traça. Concretament vam poder distingir clarament traces de protons, electrons, muons i partícules alfa. Va ser un matí molt interessant, que ens va permetre ampliar i visualitzar de manera clara i senzilla coneixements més teòrics vistos a classe.

En els següents vídeos es pot observar com anaven apareixent les traces, i també podeu veure més fotos clicant sobre la imatge per accedir a l’àlbum.